De Royal Oudenaarde, die in 1971 werd opgericht, viert zijn 50e verjaardag en behoort nu tot de besloten kring van koninklijke banen. De club is fier op zijn verleden, maar stelt zich open voor de toekomst en de buitenwereld, want aan het familiale DNA wordt niet getornd.


De Golf & Country Club van Oudenaarde, gelegen aan de oevers van de Schelde, werd afgelopen zomer de 14e koninklijke club van België. Het voegde zich bij Antwerp, Château d’Ardenne, Ravenstein, Ostende, Sart-Tilman, het Zoute, les Fagnes, Hainaut, Latem, Waterloo, Bercuit, Limburg en Keerbergen.

De traditie is goed verankerd in de sportgebruiken van het land: om dit prestigieuze label te verwerven, dat door het Koninklijk Paleis wordt toegekend, moet een Belgische club minstens 50 jaar oud zijn. Het in 1971 opgerichte Oudenaarde voldeed perfect aan de vereisten. ‘Logischerwijs hadden we deze promotie al vorig jaar moeten vieren, maar vanwege de gezondheidscrisis vonden we het beter om tot 2022 te wachten’, aldus communicatieverantwoordelijke Ludo De Coninck.

Deze Vlaamse club werd opgericht op initiatief van Lieven Santens. Deze bekende ondernemer en politicus wilde van golf een instrument maken voor de economische en sportieve ontwikkeling van zijn regio. De club nam een rustige start. Alles begon met de aankoop van café ‘De Anker’ in Wortegem-Petegem als clubhuis en de aanleg van de eerste holes, elf in totaal. Maar het project groeide snel door. Zo werd al in 1974 een 18-holes baan geopend. ‘Vandaag is Royal Golf Club Oudenaarde, samen met Rinkven, de enige club aan Nederlandstalige zijde die twee 18-holes championship courses aanbiedt met uitgebreide trainingsfaciliteiten, inclusief een kleine, compacte baan met 4 holes’, zegt onze contactpersoon met gepaste trots.

Twee referentiebanen

De golfbaan werd in 1971 aangelegd rond het historische en prachtige kasteel van Petegem. Dat dateert uit 1847 en was lange tijd eigendom van de familie de la Croix d’Ogimont. Lieven Santens had geen prachtiger decor voor zijn project kunnen dromen.

De baan Kasteel (par 71, 5889m) ligt in het park van het kasteel met eeuwenoude bomen. Een puur genot. Maar pas op: achter die ansichtkaart gaat een echte technische en tactische uitdaging schuil. De toon wordt al gezet vanaf de eerste hole met een zeer spectaculaire waterhindernis vlak voor de tee. De rest van de baan is navenant met heel wat spectaculaire holes. De ‘finishing hole’, die terugvoert naar het terras van het kasteel, is een geweldige par 5 van 470m (back tee), ideaal voor match-play!

De baan Anker (par 72, 6056m) werd genoemd naar het café dat ooit diende als het eerste clubhouse. Dit parcours heeft een andere spirit en sluit door zijn landelijk en heuvelachtig karakter meer aan bij de Vlaamse Ardennen. De uitdaging is echter net zo interessant, met enkele holes waar de longhitters in het voordeel zijn, zoals n°6, een par 4 van meer dan 400m waar het heel moeilijk is om de green in regulation te raken. De originaliteit van deze baan ligt op hole 18, want dat is een bijzonder schilderachtige par 3 met, opnieuw, het kasteel op de achtergrond.

Naar de toekomst kijken

De Royal Oudenaarde, een privéclub onder voorzitterschap van Katrien Derveaux, is nu eigendom van negen historische families. Hij telt 1500 leden, waarvan er 1300 regelmatig in actie komen. Met 250 juniores en een groeiend aantal ‘young adults’ oogt de toekomst zeer voorspoedig. Tegelijkertijd voert de club een open beleid voor bezoekers van buitenaf met relatief betaalbare greenfees (doorgaans 85 euro op weekdagen en 95 euro op zondag). Partnerschappen met de Premium Benelux Golf Courses en Resonance Golf Collection passen in dezelfde geest met voordelige tarieven voor abonnees. Niet onbelangrijk: de club van Oudenaarde was een van de pioniers in België in de ontwikkeling van golf voor iedereen dankzij het initiatief ‘Start to golf’. De profs van de club (Dave Lebrasseur, Richard Coppens en Jack Van de Heijning) hechten veel belang aan de opleiding van jongeren.

Het emblematische kasteel, dat nog altijd hard tot de verbeelding spreekt, doet nu dienst als clubhuis. Het heeft een gerenommeerd restaurant voor leden en hun gasten en beschikt ook over vergaderzalen voor seminars of bedrijfsevenementen, speciaal voor sponsors. In deze dynamische Vlaamse regio kan men zich geen groenere omgeving wensen om de geneugten van swing en business te combineren.

De Royal Oudenaarde is een zeer tevreden 50-jarige club die zijn DNA als traditionele familieclub door de jaren heen heeft behouden. Maar het kijkt ook naar de toekomst en de uitdagingen van de 21e eeuw. Niet alleen op sportief gebied, maar ook wat betreft het onderhoud van het terrein en het respect voor het milieu, waar het een modelleerling is.

Members Only partner and editor

Comments are closed.