Dit is het verhaal van 12 hectare wijngaarden in de omgeving van Namen en van een Belgische wijn die bij de grootste sommeliers in de rekken ligt. Maak kennis met Château de Bioul en zijn eigenaars: Vanessa Vaxelaire en Andy Wyckmans.


Het Château de Bioul siert steeds meer restaurantwijnkaarten. Dit kasteel doet inderdaad niet onder voor de beste Franse crus. ‘In het begin was het commercialiseren van een Belgische wijn nochtans een stevige uitdaging. Maar met het nodige geduld en bescheidenheid hebben we ons plekje afgedwongen…’

Vanessa Vaxelaire en haar echtgenoot Andy Wyckmans spreken met liefde en passie over ‘hun’ wijn. Hun verhaal is inderdaad ook prachtig en uniek. Flashback. Op het einde van de 19e eeuw verhuist François Vaxelaire uit Lotharingen naar ons land om er de warenhuizen ‘Au Bon Marché’ op te richten. Wat later koopt hij het kasteel van Bioul in de Maasvallei, niet ver van Dinant. De plek – een oase van rust – wordt snel de favoriete vakantiebestemming van de familie.

Dromen van een wijngaard

Een 15-tal jaar geleden krijgt de toekomst van het kasteel een totaal nieuwe bestemming. ‘Mijn man en ik wilden iets anders doen met ons leven. We namen een wit blad en verdeelden dat in twee kolommen, plussen en minnen, en kwamen tot de vaststelling dat een verhuis zich opdrong. Met onze drie kinderen keerden we Brussel zonder enige spijt de rug toe om ons definitief in Bioul te vestigen’, vertelt Vanessa Vaxelaire.

Toen hadden ze nog altijd een project nodig. Een uitdaging om waar te maken. ‘De overname van een wijngaard was een oude droom en we dachten luidop: waarom niet hier? Enkele maanden later hebben we onze eerste wijnstokken geplant in het hart van de “Vignoulle”. Vandaag blazen 12 hectaren er de heuvels nieuw leven in. Het is in het hart van dit patrimonium dat onze wijnen door de seizoenen heen geboren worden en zich ontwikkelen…’

Het resultaat verbluft. Met de hulp van de Franse keldermeester Mélanie Chereau verhieven Vanessa Vaxelaire en Andy Wyckmans hun Château de Bioul tot de beste geklasseerde cru. Het is het orgelpunt van een lange weg met heel wat tegenslagen en zware investeringen, maar tegelijk van een prachtig avontuur. ‘Ik herinner me nog die dag in 2014 toen ik, in de keuken, mijn vader een van mijn eerste flessen liet proeven. Hij was een kenner en hoedde zich voor al te veel commentaar of onnodige complimenten. Maar toen hij zich een tweede glas inschonk, wist ik dat we een gewonnen spel spelen.’

Biowijn

De kasteelwijnen hebben een echt DNA ‘made in Bioul’ en zijn zeer getypeerd. Ze herinneren aan een Riesling, een Muscat en een Pinot Noir, met telkens een gepersonaliseerde toets. ‘Het zijn in geen geval Franse kopies. Integendeel: zij hebben meer een noordelijke sfeer door de druivenrassen die aroma’s oproepen uit Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk…’

De overheersende kleur in de flessen is wit, maar ook rood en de rosé krijgen een plekje in de kelder. Ook de crémants behoren tot de gecontroleerde en exclusieve productie die kwaliteit poneert boven kwantiteit. Het devies van het Huis: de beste druif in de beste omstandigheden voor een beter milieu. ‘De wijngaard is aangelegd op de heuvels. De bodem is verkalkte klei die rust op diepere lagen van Carboniferous schist. De samenstelling van de bodem, de stroming van het water en de zuidgerichte oriëntatie leveren elk hun bijdrage tot de notie van de terroir’, zeggen de eigenaars met gepaste trots.

Hier is het milieubeheer verheven tot een filosofie. ‘In 2019 hebben wij ons bio-label gekregen. Onze kennis is inderdaad gebaseerd op het respect voor de natuur en dat meer dan ooit. Daarom zijn chemicaliën hier niet welkom. Gekanaliseerd gras, hagen, een verloren moestuin, bijenkasten in het hart van de wijnstokken, rustplaatsen voor roofvogels: het zijn maar een paar van de maatregelen die in de praktijk werden gebracht om de biodiversiteit te stimuleren. Ze garanderen een druif die rijk is aan aroma’s, geen residuen van pesticiden bevat, en zich onderscheidt door zijn unieke typiciteit.’

De eerste flessen met het etiket van Château de Bioul stammen uit 2015. ‘Wij zijn rustig gegroeid, stap voor stap. Vandaag produceren we ongeveer 50.000 flessen per jaar en waken we rigoureus over de kwaliteit en de traditie.’

In de beste restaurants

Het promoten van een… Belgische wijn was niet altijd eenvoudig voor Andy Wyckmans en Vanessa Vaxelaire. ‘In het begin werd er soms smalend gereageerd. Wij hebben moeten overtuigen, degustaties moeten organiseren. Maar de tamtam deed goed zijn werk. Onze wijnen prijken nu op de kaart in restaurants zoals L’Essentiel (Temploux), l’Eau Vive (Profondeville), Vol-Ver (Kortrijk), Bon-Bon en Le Toucan (Brussel). Wij worden ook verdeeld door de trouwe cavisten op het dorpsplein en via onze onlineboetiek. Op termijn hopen wij natuurlijk ook de buitenlandse markten te veroveren. Wij hebben een contact in New York. Maar alles op zijn tijd.’

Het verhaal van dit Château de Bioul lijkt inderdaad nog maar te beginnen. ‘Wij hebben ons geen seconde beklaagd dat we deze handschoen hebben opgenomen. Er zijn moeilijke jaren geweest, zoals in 2016 toen de volledige productie verloren ging als gevolg van de lentevorst. Maar we staan elke dag op met pretlichtjes in de ogen. En onze kinderen Emile, Gudule en Louise zijn heel gelukkig dat ze opgroeien in deze prachtige omgeving. Klaar om op een dag de fakkel over te nemen…’

Bezoekers zijn welkom voor een rondleiding. Zo biedt Château de Bioul elke middag (van woensdag tot zondag) een degustatieformule aan in de Resto du Chai. Ideaal om de wijnen te ontdekken in combinatie met traditionele hapjes. In de boetiek ligt wijn die men kan meenemen (reken 14 tot 20 euro per fles). ‘Verder kan het kasteel in zijn totaliteit worden afgehuurd voor seminaries, feesten of familiebijeenkomsten. Onze tien kamers zijn uitgerust met een eigen badkamer. Zij werden gerenoveerd, maar ademen nog altijd de geheimen uit van 100 jaar kasteelleven. Er heerst een magische sfeer. Onze gasten zullen er zich thuis voelen, want de gerechten worden bereid door de ladieschef van het kasteel. Zij werkt met seizoenproducten en de groenten uit de moestuin. Al naargelang het weer worden de maaltijden opgediend in de grote eetzaal, het terras, in de wijnkelder of in het park tussen de bomen en de wijnstokken. Ook de brunch, met jam en honing van het Huis, is beslist de omweg waard’, lacht Vanessa Vaxelaire.

www.chateaudebioul.be

Members Only partner and editor

Comments are closed.