Met Léopold Lippens, die op 79-jarige leeftijd is overleden, verliest ons land een van zijn meest atypische en surrealistische persoonlijkheden. Ook de golfwereld neemt afscheid van een van zijn meest emblematische figuren.


Voor zijn tegenstanders was hij een verlichte despoot; een soort Zonnekoning die geen tegenspraak duldde en nooit een luisterend oor hanteerde. Kritiek die hij weglachte, want graaf Léopold Lippens, de onverwoestbare burgemeester van Knokke-Heist – en aansluitend van het Zoute – liet zich altijd leiden door zijn goede ster. Omdat hij bij elke gemeentelijke verkiezingen zowel door rijk als arm onveranderlijk met een grote meerderheid werd herkozen, waren kleinschalige polemieken niet aan hem besteed en had hij lak aan kritiek en de geruchtenmolen. Als een stugge zeeman voer hij liefst tegen de stroming in. Dat zat in zijn DNA.

Omdat hij trouw bleef aan zijn imago van epicurist waakte hij over de etiquette en ging er prat op dat hij tot geen enkele politieke partij behoorde. Hij was vrij en onafhankelijk! De eeuwige playboy, tegelijk gentleman en businessman, droeg zijn rode pantalon met een zeldzame elegantie en had altijd een stoeferke in zijn sportjasje. Genieten, natuur, tijd, cultuur en humor: daar draaide zijn wereld rond. Daar hoorde soms ook enige luiheid bij, want die had hij nodig om de dingen te overdenken en een plaats te geven. Hij was een man van passies, zeer gecultiveerd, creatief en stoutmoedig, en liet niemand onverschillig. Je hield van hem of je verafschuwde hem.

Levenskunst

Zodra Léopold Lippens het had over zijn geboortedorp Knokke straalden zijn ogen. Daarvan ontsluierde hij, beter dan wie ook, de geheimen. ‘Deze badplaats zweert nu al meer dan een eeuw bij een bepaalde levenskunst. In 1910 werd Knokke inderdaad voornamelijk bevolkt door duinen en konijnen. Mijn voorouders, die het geniale idee hadden om hier heel wat gronden te kopen, slaagden erin om een unieke badplaats te modelleren, en dat van Biarritz tot Scandinavië. De levenskwaliteit is uitzonderlijk, met al de voordelen van een stad zonder de nadelen. In het weekend openen hier 1800 handelszaken, waarbij een 60-tal kunstgalerijen! De lucht is puur, de veiligheid optimaal, de sfeer ontspannen. De mensen hebben hier het gevoel dat zij vlakbij huis met vakantie zijn. Zij nemen de tijd om te leven. Want tijd is een echte luxe. Alles samen is dit een magische plek.’

Wie het snobisme van de Zoutenaar durfde te vermelden, werd op een geamuseerde manier van antwoord gediend: ‘Als snobisme synoniem is van levenskwaliteit, veiligheid en tewerkstelling, dan ja, dan is het Zoute snob! Tegelijk zou het fout zijn om snobisme te verwarren met de kunst om van het leven te genieten. Hier is de notie “mooi” essentieel. Voor iedereen. We doen er alles aan opdat de resident of de bezoeker zich op z’n gemak zou voelen, goed in zijn vel, blij en ontspannen. Genietend van de goede lucht en zonder stress.’

De vaak visionaire Léopold Lippens was ook jarenlang verantwoordelijk voor de evolutie van zijn gemeente. Daardoor leende Knokke zich steeds beter tot uitstappen te voet, met de fiets, de scooter en de golfbuggy.

Passie voor golf

Golf was inderdaad zijn grote passie. Op de Royal Zoute Golf Club, de eigendom van de Compagnie du Zoute waarvan hij de voorzitter was, genoot hij van elk moment. Hij was zelf een excellente golfer en ging graag met zijn vrienden op birdiejacht. Hij speelde ook vaak in zijn eentje om te herbronnen, ver van de stress en de drukte. Hij ging ook vaak aan tafel in het clubhouse waar een garnaalkroketje of een kabeljauw met mousselinesaus hem altijd konden verleiden. ‘Het beste adres aan de kust’, lachte hij als een kenner.

Zoveel is zeker: door de jaren heen groeide de RZGC uit tot een van de drukste clubs van het land. The place to be. In de zomermaanden zag je wel vaker CEO’s van Bel 20-bedrijven op de baan tijdens de weekendcompetities. Waarna ze op het terras de wereld verbeterden, als was het een bestuursraad. Zo was ook wijlen Albert Frère een vaste bezoeker.

Maar tegelijk waakte graaf Lippens er ook over dat het Zoute een referentieclub was op sportief vlak. Het parcours, dat een zeldzame schoonheid uitstraalt, was door de jaren heen gastheer voor tal van nationale competities. En ook voor grote internationale afspraken. Zo creëerde Léopold Lippens samen met zijn vriend John Goossens de Belgacom Open, een toernooi van de Europese Tour waaraan op het einde van de jaren 90 heel wat wereldtoppers deelnamen, zoals Nick Faldo, Ian Woosnam, Lee Westwood, Jose-Maria Olazabal en Severiano Ballesteros. Good old times…

De Royal Zoute Golf Club, die zeer privé is, voorbehouden aan de leden en een duidelijk Franstalige inslag heeft, bekleedt nog altijd een unieke plaats in het Belgische golflandschap. Zeer elitair, zo wordt gezegd. Kan best, want de voorzitter besliste zelf over de kandidaturen tot lidmaatschap. Maar tegelijk waakte hij er ook over dat zijn parcours via de ‘club des caddies et des artisans’ toegankelijk bleef – tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden trouwens – voor de bewoners van zijn gemeente. Daar was hij erg trots op.

Een ding is zeker: zonder de boss zal het Zoute nooit meer hetzelfde zijn…

Members Only partner and editor

Comments are closed.