La Baule, een chique en discrete badplaats, cultiveert de Franse levenskunst met uitzicht op een van de mooiste baaien ter wereld. Twee paleishotels, een sterrenrestaurant, een casino en een golf met 45 holes maken het Resort Barrière tot een must.


Met zijn vele gezichten – traditioneel, chic en gezinsvriendelijk – symboliseert La Baule wat de Fransen verstaan onder levenskunst en de magie van de Atlantische kust. Dit vredige oord ligt inderdaad lichtjaren verwijderd van de drukte, de glitter en de glamour van de hot spots aan de Azurenkust. Hier laat je vanaf de eerste seconde alles los. Zonder franjes.

Fijne zandstranden zover het oog reikt, een adembenemende baai, een gezellig stadscentrum met tal van winkeltjes: La Baule heeft alles om te behagen. Hier geen ostentatieve luxe, maar een ontspannen ‘bcbg’-sfeer. Hier blinken de Porsches in de garages en verkiest men veeleer de fiets. Hier ga je schelpen zoeken met de kinderen naargelang de getijden en las je een partijtje golf of tennis in onder de parasoldennen. Hier is agitatie ver te zoeken.

Flashback naar het einde van de 19e eeuw. Plots neemt La Baule (vroeger La Bôle) een hoge vlucht dankzij de aanleg van de spoorlijn St-Nazaire-Le Croisic die het toen nog maagdelijke schiereiland Guérande doorkruist. We schijven 1923 wanneer François André, stichter van de groep Barrière, betoverd raakt door de regio en beslist er een bestemming van te maken voor zijn klanten die Deauville en Biarritz geweldig vinden. Hij koopt eerst het hotel Royal en het casino en renoveert vervolgens de manoir Castel Marie-Louise. Zijn laatste zet is de bouw van het mythische Hermitage tegenover de zee. Vandaag heeft La Baule dit DNA intact gehouden en surft het verder op dezelfde epicuristische golven. Het bijzonder aangenaam klimaat, zowel in de zomer als in de winter, en vooral de schitterende lichtinval doen de rest.

Le Royal

In La Baule heeft de groep Barrière een echt Resort gecreëerd met twee unieke paleishotels als speerpunten. Le Royal, dat in 1902 werd opgericht, heeft inderdaad niets van zijn grootsheid verloren. Reeds in de Belle Epoque gaven de subtiele combinatie van Brits comfort en de geest van het baden in zee het hotel zijn status als icoon van dit ‘vakantieoord’.

De recente renovatie zorgde ervoor dat het weer helemaal mee is met de tijd maar zijn status als keizerlijk adres heeft behouden. De neo-Romaanse architectuur, het hout- en lijstwerk zijn nog altijd even imponerend. Tegelijk zorgde de decoratrice Chantal Peyrat voor een modernere en persoonlijker toets, met op de achtergrond een onthemend gevoel. Door het spel van licht en schaduw, de spiegels en de foto’s van de kwelders stroomt het licht volop naar binnen. De schittering van de Guérande-kristallen doet de rest. Het zout uit de moerassen uit zich in al zijn vormen: ruw, bewerkt, gesculpteerd of in rozetten.

Het eindresultaat is een geslaagd huwelijk tussen heden en verleden. Ook de 72 kamers en 15 suites in beige tinten en zijdeachtige stoffen passen helemaal in deze geest. Net als het emblematische restaurant Le Fouquet’s kreeg ook het volledig opnieuw ontworpen thalassocentrum een plekje binnen de gebouwen van het paleishotel. Dit is ideaal voor de gasten die op zoek zijn naar de weldaden van de zee. De ultra-complete zorgcatalogus biedt keuze uit tal van arrangementen om aan alle verwachtingen te voldoen. Ook daar dus maatwerk.

L’Hermitage

Ook het naburige L’Hermitage is volledig gerenoveerd. Het etablissement dat uit 1926 dateert, kreeg de sterren van ‘Tout Paris’ over de vloer. Van Mistinguette tot Sacha Guitry, met verder ook Edith Piaf, Charlie Chaplin, Charles Trenet en Georges Simenon. Ook zij werden aangetrokken door de vredige sfeer en de authentieke elegantie. Twee kwaliteiten die vandaag de dag nog steeds aanwezig zijn zodra je het pand betreedt. De 200 kamers en suites, ruim en licht, werden volledig heringericht om het comfort te verhogen zonder afbreuk te doen aan de geest.

De nieuwe L’Hermitage is een must, met een cosy sfeer en een zeewaterzwembad dat het hele jaar door wordt verwarmd. De Spa Diane Barrière, die in het hotel is gelegen, focust op schoonheid, fitness en fysieke regeneratie. Het gebruikt hiervoor de expertise en de klinische aanpak van de schoonheidsproducten van Biologique Recherche en de knowhow van de Ligne St-Barth.

Ook de gastronomie is tot in de puntjes verzorgd, met het restaurant ‘La Terrasse’ en l’Eden Beach, dat direct aan het strand ligt. Op het menu, bijna met de voeten in het water: de paella van Bretoense kreeft en zoute zeebaars.

Castel Marie-Louise, het derde 5-sterrenhotel van de groep Barrière in La Baule, is van een andere orde, maar ook een bezoek waard. Dit prachtige 19e-eeuwse bouwwerk met de allures van een manoir is een Relais & Châteaux-hotel met 31 kamers en, vooral, een gerenommeerd sterrenrestaurant. Chef Eric Mignard toont er al zijn talent in de gerechten, met name in al zijn interpretaties op basis van zeevruchten. Het degustatiemenu, dat elk seizoen anders is, is een puur genot voor de smaakpapillen.

Golf International

Maar een verblijf in La Baule kan natuurlijk niet zonder een bezoek aan de greens. De Golf International Barrière de La Baule verwent de birdiejagers met liefst twee 18-holesbanen en een 9 holes. Slechts drie andere Franse clubs doen even goed: de Golf National vlakbij Parijs, Le Touquet en La Boulie!

De club werd opgericht in 1976. Reeds in die tijd lokte de badplaats een epicuristisch cliënteel, voornamelijk Parijzenaars die een zomer aan zee een heerlijk vooruitzicht vonden. De visionaire Lucien Barrière, toen reeds eigenaar van de paleishotels Le Royal en L’Hermitage, besliste om een topgolf aan te leggen op de 220 ha grond die hij enkele jaren daarvoor al gekocht had aan de rand van het park van Brière. Het ontwerp voor deze ‘championship course’ werd toevertrouwd aan de Britse architecten Dave Thomas en Peter Alliss (vooral bekend als tv-commentator bij de BBC). In 1976 werd er voor het eerst een Open de France georganiseerd, gewonnen door de Zuid-Afrikaan Dale Hayes.

Vandaag telt het prachtig onderhouden Resort dus 45 holes. Er is keuze uit het parcours ‘Rouge’ (par 72, 6029m), ‘Bleu’ (par 72, 6197m) en ‘Vert’ (par 36, 2973m). Dat is ruim voldoende om de birdiehonger te stillen van de 750 leden en de vele gastspelers tijdens het seizoen (tot 20.000 greenfees per jaar).

De grote bunkers, de waterhindernissen en de cryptische greens maken het parcours Bleu zeer uitdagend. Rouge telt meer bomen en is technischer, met op het einde enkele aartsmoeilijke holes met waterhindernissen. Vert is een uitdagende tactische en leuke 9 holes. Het trainingscentrum (55 afslagplaatsen op kunstgras) en het prachtige clubhouse – in een gerenoveerde schuur – maken de infrastructuur compleet. De golfliefhebber kan zijn verblijf verder opsmukken met een bezoek aan andere banen in de regio, zoals St-Jean-de-Monts, La Bretesche en Nantes Vigneux.

Members Only partner and editor

Comments are closed.